ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

"Δραστηριότητες"

Η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες που συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη διασκέδαση... Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Λίμνη Πλαστήρα είναι ιππασία, πεζοπορία, ψάρεμα, υδάτινα σπορ κ.α. Δραστηριότητες στα Λίμνη Πλαστήρα Κανόε-Καγιάκ: Στη λίμνη Πλαστήρα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχες διαδρομές στα νησάκια και φιόρδ της. Στην πλαζ Πεζούλας, 2χλμ. από τα Καλύβια μπορείτε να νοικιάσετε βάρκες, κανό, υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για άθληση και διασκέδαση.

Ψάρεμα: Γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε πολλά σημεία όπου μπορείτε να ψαρέψετε με καλάμι. Το ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται όλο το χρόνο εκτός από τον μήνα Μάιο ενώ η καλύτερη περίοδος για ψάρεμα είναι η καλοκαιρινή. Απαγορευτικές ζώνες για ψάρεμα είναι μόνο κοντά στο φράγμα και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Μπορείτε ακόμα να ψαρέψετε και σε πολλά ποτάμια της περιοχής. Τα κυριότερα αλιεύματα της Λίμνης είναι το λαυράκι, ασπρόψαρο, κυπρίνος, κορέγονος, γριβάδι, γλήνι, πλατίτσα και οι αμερικάνικες πέστροφες. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνεται διαγωνισμός ψαρέματος στη Μαγούλα Μορφοβουνίου.

Κολύμβηση: Περιμετρικά της Λίμνης υπάρχουν πολλά σημεία κατάλληλα για κολύμπι. Στα χωριά Λαμπερό και Πεζούλα θα βρείτε και δύο οργανωμένες πλαζ. Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνεται ο Διάπλους της λίμνης, όπου κολυμβητές διανύουν μία απόσταση 5χλμ. με αφετηρία την πλαζ Πεζούλας και σημείο τερματισμού την πλαζ Λαμπερού.

Ιππασία: Λίγο μετά το Μορφοβούνι, στη θέση Κεραμίδι, μέσα σε μία καταπράσινη τοποθεσία, λειτουργούν εγκαταστάσεις για ιππασία όπου μπορείτε να απολαύσετε μια μικρή περιήγηση στα λιβάδια κοντά στην λίμνη.

Ποδηλασία: Στα Καλύβια λειτουργεί οργανωμένο κέντρο mountain bike, το οποίο παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για ποδηλατικές διαδρομές πλάι στη λίμνη, στο δάσος ή στο βουνό. Γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν πολλά μονοπάτια όπου μπορείτε να κάνετε ποδηλασία. Εκτός από τα μονοπάτια υπάρχουν και δυο ποδηλατόδρομοι. Ο ένας ακολουθεί την διαδρομή Βοτανικό Κήπο – Πλαζ Πεζούλας και αντίστροφα και το μήκος της διαδρομής είναι 3,1 χλμ. περίπου και είναι σχετικά εύκολη και ομαλή διαδρομή. Ο άλλος ποδηλατόδρομος αρχίζει από το Τσαρδάκι και τερματίζει στο Μεσενικόλα. Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη για την ανάβαση ενώ κάθε Αύγουστο διοργανώνεται εδώ από το δήμο Πλαστήρα διαγωνισμός ποδηλάτου.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε): Για τους λάτρεις του αλεξίπτωτου Πλαγιάς υπάρχει πίστα απογείωσης πολύ καλών προδιαγραφών στη θέση Πορτή μόλις 8 χλμ. από το Μουζάκι. Οι τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να αγναντέψουν την καταπράσινη φύση, τους γραφικούς οικισμούς των Αγράφων και τα γαλάζια νερά της λίμνης.

Τοξοβολία: Στην περιοχή Πλαζ Πεζούλας υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι υποδομές για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν ή να εξασκήσουν την τοξοβολία. Σκοποβολή: Κοντά στη Νεράιδα, στη θέση Λούτσιες Νεοχωρίου λειτουργεί σκοπευτήριο όπου ανά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σκοποβολής.

Πεζοπορία: Μπορείτε να απολαύσετε πανέμορφες διαδρομές στους δασικούς δρόμους γύρω από την Λίμνη καθώς και σε όλες τις βουνοπλαγιές περιμετρικά της Λίμνης. Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελεκομίτη ενδείκνυται για πεζοπορία ,καθώς σε αυτό έχουν χαραχθεί έξι σηματοδοτημένα μονοπάτια:Μ1: Μπελεκομίτης-Λίμνη Μ2: Λίμνη-Ζυγογιαννέϊκα Μ3: Λίμνη-Παρατηρητήριο Μ4: Ρ. Γαλατάδες- Ζυγογιαννέϊκα Μ5: Παρατηρητήριο- Ζυγογιαννέϊκα Μ6: Ζυγογιαννέϊκα-Άγραφα Ν. Ευρυτανίας Άλλα μονοπάτια είναι: Καριτσιώτης – Σπηλιά Γάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως το φαράγγι Κερεντάν. Η διαδρομή είναι εύκολη και έχει μήκος 3χλμ. Κτήμα Αλωνάκι – Προφήτης Ηλίας: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως το πίσω μέρος τους Φράγματος και τον ποταμό Μέγδοβα. Η μισή διαδρομή είναι βατός δασικός δρόμος και το υπόλοιπο είναι ένα εύκολο μονοπάτι και έχει μήκος 1500 μέτρα. Νεράιδα – Ορειβατικό Καταφύγιο στη θέση Καραμανώλη: Μια πανέμορφη διαδρομή. Ορειβασία: Οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρουν στους λάτρεις της ορειβασίας μοναδικές διαδρομές μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Τα ορειβατικά καταφύγια των Αγράφων και του Ελατάκου αποτελούντα ορμητήρια των ορειβατών για τη γνωριμία με τις γύρω κορυφές. Το Μπορλερό, το Βουτσικάκι, ο Καρβασαράς, τα Τέμπλα, τα Ζυγογιαννέϊκα και οι άλλες κορυφές των Αγράφων σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Κυριότερες ορειβατικές διαδρομές: 1. Καταφύγιο Αγράφων-Σπηλιά Γάκη 2. Καταφύγιο Αγράφων-Άγιος Νικόλαος Πετρίλου 3. Καταφύγιο Αγράφων-Φυλακτή 4. Φυλακτή Αγράφων-Γκαβέλ (όρος Βουτσικάκι) Αναρρίχηση: Για όσους λατρεύεται την αναρρίχηση η Λίμνη Πλαστήρα διαθέτει οργανωμένο και υψηλών προδιαγραφών πεδίο αναρρίχησης λίγο έξω από το Μουζάκι στο δρόμο για Πορτή. Ο βαθμός δυσκολίας του πεδίου είναι VI –IX+ και υπάρχουν τρία τμήματα. Το τμήμα Α' με ανατολικό προσανατολισμό προσφέρεται για αναρρίχηση από Μάιο έως Οκτώβριο, το τμήμα Β' έχει νότιο προσανατολισμό και διαθέτει διαδρομές διαφόρων δυσκολιών και είναι κατάλληλο όλο το χρόνο. Το τμήμα Γ' βρίσκεται κοντά στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στην απέναντι όχθη του ποταμού και προσφέρεται για όλο το χρόνο με καταλληλότερη περίοδο την καλοκαιρινή. Το τμήμα αυτό έχει βόρειο προσανατολισμό και είναι το πιο δύσκολο. Διάσχιση Φαραγγιού: Κοντά στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στο Μέγα Ρέμα υπάρχει ένα μικρό φαράγγι ιδανικό για διάσχιση από όλες τις ηλικίες. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μικρός και η διάρκεια διαδρομής είναι 4 – 5 ώρες περίπου.Σκι: Το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων βρίσκεται στην κορυφή Βουτσικάκι (2.152μ.) και προσφέρεται για σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους. Διαθέτει επίσης πίστα αρχαρίων μήκους 300μ. και συρόμενο αναβατήρα.

 

line1